Ängadalens blogg

januari 2023

Någonting stort (för mig)

Jag håller just nu på med någonting väldigt roligt! Det känns stort och pirrigt för mig och jag vill berätta lite om det för er! Jag är mitt i en skapande process men jag kan inte hålla mig längre, jag vill prata lite om det och jag vill också jättegärna ha eran hjälp litegrann! Lite längre ner i texten berättar jag vad jag vill ha hjälp med.

Jag har under en ganska lång tid känt att jag vill ge mer av mig och mina kunskaper till fler än mina klienter, men det har tagit tid att landa i på vilket sätt jag vill göra det. Jag jobbar ju dagligen på olika sätt med att hjälpa människor att hitta sitt välmående och ett balanserat liv, både genom samtalsterapi och coaching för enskilda klienter men också med kurser och workshops för grupper i bland annat mindfulness. Många har önskat mina kurser och tjänster online, och förra våren hade jag min första live-kurs online med tema stress & utmattning, det blev väldigt uppskattat och det var riktigt kul! Jag vill gärna erbjuda fler liknande kurser i framtiden, men kruxet med det är att det är max 10 personer som kan delta och idéen föddes att ta det ett steg längre och göra en helt digital kurs som alla som vill kan köpa och som går att göra när man vill och i sin egen takt.

Och det är det som är det stora, för jag landade till sist i att detta är precis vad jag vill göra!
Det blir helt enkelt en digital kurs för välmående, balans, meningsfullhet och inre harmoni!
Jag älskar ju att vara kreativ och skapa och jag älskar att ta mig an projekt, och vad kan vara mer meningsfullt och uppfyllande än att få skapa en kurs för er som behöver eller vill ha, att få sätta ihop ett helt eget material med det allra bästa, viktigaste och klokaste jag kan få ihop av mina kompetenser och erfarenheter. Det kommer bli en kurs som jag själv hade önskat fanns när jag för 15 år sedan sprang rakt in i en utmattning efter att febrilt letat efter verktyg och förståelse för att skapa balans i mitt eget liv, utan framgång. Det blev en knagglig väg framåt men det är en erfarenhet jag faktiskt inte vill vara utan idag och som blev starten på ett nytt sätt att leva, ett mycket mer meningsfullt och autentiskt sätt. Det känns så otroligt fint att få skapa någonting som många kan ha nytta av och jag hoppas så innerligt att det ska bli precis vad många önskar och behöver. Jag kommer förstås berätta allt om kursen framöver och planen är att kursen släpps under våren.

Det blir en digital kurs för välmående, balans, meningsfullhet och inre harmoni

Men jag vill ha eran hjälp!
Berätta för mig vad du hade önskat av en sådan kurs, vad hade du behövt få hjälp med, vad är utmanande och svårt när det handlar om att hitta balans och harmoni i livet, att må bra? Vad kämpar du med, vad vill du lära dig?
Jag är på god väg med kursen och har mängder med egna idéer men än är den inte helt klar och ni har chans att påverka och vara medskapare och det skulle vara så roligt om ni ville det!
Du kan skriva en kommentar här på bloggen eller skicka ett DM över instagram till mig.

Om du tycker att detta låter spännande och någonting du inte vill missa kan du skicka ett mail HÄR att du är intresserad så lägger jag till dig på min maillista, då får du all vidare information om kursen i mail från mig och du missar inte när den släpps!

Kram!

Någonting stort (för mig) Läs mer »

Mitt odlingsår 2022

Här kommer mitt utlovade inlägg där jag sammanfattar mina odlingsfavoriter från säsongen -22. Jag odlar ju både grönsaker och blommor och gärna tillsammans i olika kombinationer, jag provar mig fram och är inte rädd för att misslyckas, jag lär mig helt enkelt på så vis. Jag tar med mig favoritsorter och fina kombinationer från år till år men vill gärna prova nytt varje säsong. Här tänkte jag dela med mig av vad som blev extra lyckat förra sommaren med fokus på grönsaker och fina kombinationer.

Vi börjar med kålen, som är min favoritgrönsak att odla. Jag odlar flera olika sorter, för att jag älskar att äta kål i alla former och för att det är så makalöst vackert i en köksträdgård, speciellt tillsammans med blommor.

Brokali som är på bild nedan är en absolut favorit! Små broccolibuketter på långa stjälkar, jag sår den tidigt och det är det fösta jag skördar i mitten på juni. Skär man av bara stjälkarna kommer det nya i bladvecken löpande under lång tid.
Jag planterade broccolin ihop med blomsterkörvel, tycker det blir så vackert med kontrasterna, speciellt i skymningen. Jag sätter alltid broccoli i utkanten av ett land så det blir lätt att komma åt när man skördar lite varje dag.

Årets absoluta favorit blev spetskålen ”Kalibos” en lila kål som var fantastiskt god! Jag började förodla spetskålen första veckan i mars och skolade sen om den en gång i mitten på april. Jag ger plantorna lite extra näring som guldvatten eller nässelvatten några gånger under uppdrivningen. Det var första gången jag odlade Kalibos så jag hade inte koll på hur extremt stora plantorna blev, så de satt lite tätt men blev väldigt fina ändå. Jag planterade den tillsammans med mörkt röd/svart vallmo, blomstermorot och den mörka jätteeternellen ”Dragon Fire”, eternellerna och blomstermoroten blommade lagom när vallmon blommat över och det blev väldigt vackert med vallmokapslarna tillsammans med kålen och eternellerna. Jag hade också rosenskära ”Rubenza” och lövkoja ”Ruby Punch” i bakgrunden. Bra också att tänka på om man odlar tillsammans med barn att vissa blommor är giftiga att äta.

Jag får alltid mycket frågor om hur jag gödslar och hur jag håller borta larvangrepp från kålen eftersom jag inte täckodlar.
Vi börjar med gödslingen, jag grundgödslar på våren med häst och eller kogödsel lite beroende på tillgång. Sen vattnar jag med nässelvatten eller guldvatten regelbundet under hela säsongen ca 1g/v, ingenting mer.
Vad gäller angrepp på kålen så kommer jag inte undan helt tyvärr, i slutet på säsongen brukar jag ge upp kampen och de får härja fritt på det jag inte skördat. Men förra sommaren provade vi att spraya med ”Larvskydd” (det heter bara så, om du googlar hittat du), vi beställde det på nätet. Vi sprayade två gånger från mitten på juli när de första larverna dök upp, och faktum är att det fungerade riktigt bra. Hade vi bara orkat fortsätta så hade det säkert klarat sig in på hösten också.

Purjolök och vanlig gul och röd lök vill jag inte vara utan i köksträdgården, de senaste åren har jag frösått all lök och det har blivit väldigt fin lök! Jag bredsår löken i godisbyttor någon gång i mars, planterar sedan ut dem i grupper om 2-3 st, väldigt smidigt att plantera då jämfört med en och en. De blir kanske något minde, men jag skördar löpande och de som står kvar får växa till sig.
En favoritsort bland de gula lökarna är ”Ailsa Craig”, stor och god och lätt att hacka!

Jag hade tänkt att summera blomsterfavoritetrna också men inser att det blir för långt, så det får bli ett eget inlägg om det.
Om jag summerar mina absoluta favoriter som får följa med in i köksträdgården även i år så blir det:

  • Röd spetskål ”Kalobos”
  • Purjolök (inte bestämt sort än)
  • Gul lök ”Ailsa Craig” och några fler sorter
  • Brokali
  • Grönkål ”Dwarf Green Curled”
  • Palmkål ”Neri di Toscana”
  • Sommarsquash ”Tondo Chiaro di Nissa”
  • Mangold ”Feurio”

Såklart blir det dill och persilja, potatis, rödbetor, morötter, chili, gurka och tomater också. Och kanske något mer om det får plats och lusten faller på!

Hoppas det inspirerade till att odla blommor och grönsaker tillsammans!
Och stort lycka till med din odling i år!

/Jessica

Mitt odlingsår 2022 Läs mer »