Ängadalens blogg

Mitt odlingsår 2022

Här kommer mitt utlovade inlägg där jag sammanfattar mina odlingsfavoriter från säsongen -22. Jag odlar ju både grönsaker och blommor och gärna tillsammans i olika kombinationer, jag provar mig fram och är inte rädd för att misslyckas, jag lär mig helt enkelt på så vis. Jag tar med mig favoritsorter och fina kombinationer från år till år men vill gärna prova nytt varje säsong. Här tänkte jag dela med mig av vad som blev extra lyckat förra sommaren med fokus på grönsaker och fina kombinationer.

Vi börjar med kålen, som är min favoritgrönsak att odla. Jag odlar flera olika sorter, för att jag älskar att äta kål i alla former och för att det är så makalöst vackert i en köksträdgård, speciellt tillsammans med blommor.

Brokali som är på bild nedan är en absolut favorit! Små broccolibuketter på långa stjälkar, jag sår den tidigt och det är det fösta jag skördar i mitten på juni. Skär man av bara stjälkarna kommer det nya i bladvecken löpande under lång tid.
Jag planterade broccolin ihop med blomsterkörvel, tycker det blir så vackert med kontrasterna, speciellt i skymningen. Jag sätter alltid broccoli i utkanten av ett land så det blir lätt att komma åt när man skördar lite varje dag.

Årets absoluta favorit blev spetskålen ”Kalibos” en lila kål som var fantastiskt god! Jag började förodla spetskålen första veckan i mars och skolade sen om den en gång i mitten på april. Jag ger plantorna lite extra näring som guldvatten eller nässelvatten några gånger under uppdrivningen. Det var första gången jag odlade Kalibos så jag hade inte koll på hur extremt stora plantorna blev, så de satt lite tätt men blev väldigt fina ändå. Jag planterade den tillsammans med mörkt röd/svart vallmo, blomstermorot och den mörka jätteeternellen ”Dragon Fire”, eternellerna och blomstermoroten blommade lagom när vallmon blommat över och det blev väldigt vackert med vallmokapslarna tillsammans med kålen och eternellerna. Jag hade också rosenskära ”Rubenza” och lövkoja ”Ruby Punch” i bakgrunden. Bra också att tänka på om man odlar tillsammans med barn att vissa blommor är giftiga att äta.

Jag får alltid mycket frågor om hur jag gödslar och hur jag håller borta larvangrepp från kålen eftersom jag inte täckodlar.
Vi börjar med gödslingen, jag grundgödslar på våren med häst och eller kogödsel lite beroende på tillgång. Sen vattnar jag med nässelvatten eller guldvatten regelbundet under hela säsongen ca 1g/v, ingenting mer.
Vad gäller angrepp på kålen så kommer jag inte undan helt tyvärr, i slutet på säsongen brukar jag ge upp kampen och de får härja fritt på det jag inte skördat. Men förra sommaren provade vi att spraya med ”Larvskydd” (det heter bara så, om du googlar hittat du), vi beställde det på nätet. Vi sprayade två gånger från mitten på juli när de första larverna dök upp, och faktum är att det fungerade riktigt bra. Hade vi bara orkat fortsätta så hade det säkert klarat sig in på hösten också.

Purjolök och vanlig gul och röd lök vill jag inte vara utan i köksträdgården, de senaste åren har jag frösått all lök och det har blivit väldigt fin lök! Jag bredsår löken i godisbyttor någon gång i mars, planterar sedan ut dem i grupper om 2-3 st, väldigt smidigt att plantera då jämfört med en och en. De blir kanske något minde, men jag skördar löpande och de som står kvar får växa till sig.
En favoritsort bland de gula lökarna är ”Ailsa Craig”, stor och god och lätt att hacka!

Jag hade tänkt att summera blomsterfavoritetrna också men inser att det blir för långt, så det får bli ett eget inlägg om det.
Om jag summerar mina absoluta favoriter som får följa med in i köksträdgården även i år så blir det:

 • Röd spetskål ”Kalobos”
 • Purjolök (inte bestämt sort än)
 • Gul lök ”Ailsa Craig” och några fler sorter
 • Brokali
 • Grönkål ”Dwarf Green Curled”
 • Palmkål ”Neri di Toscana”
 • Sommarsquash ”Tondo Chiaro di Nissa”
 • Mangold ”Feurio”

Såklart blir det dill och persilja, potatis, rödbetor, morötter, chili, gurka och tomater också. Och kanske något mer om det får plats och lusten faller på!

Hoppas det inspirerade till att odla blommor och grönsaker tillsammans!
Och stort lycka till med din odling i år!

/Jessica

2 reaktioner på ”Mitt odlingsår 2022”

 1. Jag försöker bli bättre på att samplantera så det var roligt att läsa det här inlägget och se dina vackra bilder. Insåg även att jag glömt bort purjolöken hos mig i år. Lycka till i trädgårdslandet!

  1. Hej Charlotte!
   Vad roligt att du uppskattade det!Tack så mycket! Ja det är lätt att glömma något, finns ju så mycket man vill klämma in och purjo är ju nästan ett måste! 😊

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *