Ängadalens blogg

Mina luktärtor

Nu är alla mina luktärtor i jorden. Drygt 300 frön blev det i år, fördelat på 21 sorter. Några fler än förra året.
Jag brukar peta ner dem i krukor under v 11 och på någon vecka har de grott och då ställer jag ut dem på altanen utmed husväggen, de får stå där i sina påsar tills det är dags att plantera dem i landet.
Jag är ju mycket förtjust i de blå tonerna som ni säkert sett på instagram, förutom dem brukar jag ha vita, gräddvita, aprikosa och rosa sorter. I år har jag utökat med röda toner, klarröda och mörkt röda nästan svarta toner, även fler spräckliga färger.

Luktärtsväggen i köksträdgården 2021

Sorter jag odlar 2022


Vita toner:
Juliet, Mrs Collier, Jilly, Dorothy Eckfo
Blå/Lila toner:
Kingfisher, Bristol, Albutt Blue, Nimbus, Earl Grey, Romeo
Röda toner:
Elegance Scarlett, Elegance Deep Red, Almost Black, Lisa Marie, Black Knight, America, Aurora Borealis
Aprikos/Rosa toner:
Castlewellan, Castle Of Mey, Piggy Sue, Monarch´s Diamond


Luktärten Norman Wisdom, kritvit och alldeles ljuvlig, växer på portalen in till köksträdgården sommaren -21
Här i en cirkel runt bambupinnarna klättrar Jilly och Albutt Blue, en bit längre ner finns en bild från när de är precis nyplanterade i slutet av april förra året.

Så här odlar jag mina luktärtor

Jag börjar någon gång under v 11, det blir lagom hos mig i zon 4. Då fyller jag krukor med planteringsjord, trycker till och vattnar riktigt ordentligt, sedan lägger jag på 10-12 frön och fyller på med 1-2 cm planteringsjord för att sist vattna en gång till.
Därefter ställer jag ner varje kruka i en 3-liters plastpåse och låter dem stå i köksfönstret tills de grott. Så fort de tittar upp, vilket brukar ta ungefär en vecka, ställer jag ut dem i sina påsar på altanen i söderläge. Jag har läst att de ska tåla ner till minus 8 grader. Jag väntar alltså inte tills de är 10 cm långa och anledningen till det är att när jag testat det upplevde jag att de blev mer sköra och gick lättare av vid blåsigt väder, man kan stötta dem med pinnar men genom att ställa ut dem direkt slipper jag det under tiden de står i krukorna. Då växer de sig starka och knubbiga och är ca 10 cm långa först när är dags att plantera dem. Jag ser till att de hålls fuktiga men tillför ingen extra näring, de behöver inte vattnas så ofta då påsen håller fukten bra. Vid fint väder rullar jag ner påsen litegrann, men är försiktig så inte den starka vårsolen bränner dem. När det är dags att plantera dem blöter jag upp jorden ordentligt och delar isär klumpen, se bild nedan, de brukar falla isär ganska lätt.

Så här ser mina luktärtor ut när jag planterar dem i slutet av april, robusta och knubbiga med förgreningar längst ner på stjälkarna.
När jag planterar dem i rabatterna sätter jag dem i dubbla rader, lite omlott med ca 20 cm mellan raderna. Jag gödslar jorden med hästgödsel innan jag planterar dem.

Under sommaren

Under sommaren vattnar jag regelbundet och ser till att plocka så mycket luktärtor jag orkar, ibland hinner jag inte med att plocka dem innan de bildar ärtskidor, det sägs att det påverkar blomningen negativt om man inte klipper bort ärtskidorna så jag försöker gå runt och klippa bort dem då och då.
Jag gödslar också mina luktärtor med nässelvatten ca 1 gång i veckan under sommaren, det börjar jag med så fort nässlorna tittar upp så pass att det räcker till ett rejält knippe.
Mina luktärtor växer mot armeringsnät eller torn av bambupinnar, jag använder snöre för att säkra dem mot stödet annars kan ”väggen” välta när det blåser, det har hänt flera gånger hos mig!

I de gamla mjölkkannorna utmed väggen vid växthuset har jag alltid två satser nässelvatten på gång.

Så här gör jag nässelvatten

Jag plockar ett rejält fång med nässlor och trycker ner i en mjölkanna och fyller sedan på med vatten, sätter på locket och låter stå ca en vecka på norrsidan av växthuset. Klart!
Jag slänger bort de stjälkar som inte luckrats upp i vattnet och använder 1 del av nässelvattnet från kannan och späder med ca 10 delar vanligt vatten.

Jag odlar mest höga sorter av luktärtor, men förra sommaren provade jag en riktigt låg sort och satte i en kruka, det blev väldigt fint. Dock blev den trist en bit in i sommaren, kanske räckte inte näringen i krukan till riktigt, men fint så länge det varade!
I år ska jag prova en halvhög sort som jag tänkte låta klättra på hasselstaketet i vår potager, det tror jag kommer bli fint.

Fler bilder från köksträdgården 2021

Nu hoppas jag på en sommar full av ljuvliga luktärtor! Det är alltid pirrigt och spännande att se hur det blir och jag är extra nyfiken på de nya sorter jag skall testa i år. Denna vecka skall vi ha kallt på nätterna och inatt hade vi minus 4 grader, även fast jag vet att de skall klara det blir jag lite nojig och springer ut och tittar i påsarna det första jag gör på morgonen, hihi!

Stort lycka till om du odlar luktärtor i år!

Kram
Jessica

8 reaktioner på ”Mina luktärtor”

  1. Veronica Börling

    Så vackra bilder! Och du är så duktig på att visa pedagogiskt! Jag ska tipsa min systerdotter som precis köpt hus om att läsa hur du gör🥰 Hon är ny på trädgård, men såklart jättepeppad på att starta upp projekt nu! Jag har följt dig på Instagram och min mamma också, vi säger jämt att ALLT du gör är fantastiskt vackert och helt utsökt😍Kram från Veronica

    1. Tack Veronica!
      Jag blir jätteglad att höra detta! Det värmer verkligen, så roligt att ni följer och uppskattar det jag gör!
      Jag. var ju själv nästan helt ny på trädgård bara för några år sedan men man lär sig på vägen.
      Kram!

  2. Äntligen fattar jag hur jag ska göra 🤩. Flyttar till ett paradis om en månad, så det sås för fullt här. Tack 🌻🌞

    1. Såå inspirerande att läsa om din luktärtsodling!! Tack för att du delar med dig och wow vilka luktärter du hade förra sommaren. Nu måste jag snabba mig att så, v 13 nu…😬.

      1. Tack så jättemycket Eva!
        Än är det ingen brådska att så, det går bra att så dem de närmaste veckorna och de kommer ändå hinna blomma fint i sommar.
        Ett år provade jag att direktså dem i maj och det gick också bra men de kom i gång och blomma lite senare bara.
        Lycka till! Kram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *